Forsiden
Du er her: Forsiden > Organisasjonen > NOF Finnmarks årlige ekskursjon til Veidnes, Lille Porsangen i Lebesby kommune
  Siste nytt    Om oss    Bli medlem    Tillitsvalgte    Lokallag    Kalender    Tidsskrift    Kontakt oss    

NOF Finnmarks årlige ekskursjon til Veidnes, Lille Porsangen i Lebesby kommune

Av Dag Gjerstad (28.05.2019)

Er Veidnes i Lille Porsangen, Lebesby kommune verdens mest artsrike vadefugllokalitet? Det spørsmålet kan en stille seg etter NOF Finnmark sin årlige vårekskursjon til denne perlen i Lebesby kommune.

DSCN9955_2

Bildet er fra Veidnesklubbeidet, Verdens beste vårlokalitet for vadefugl? Fra venstre; Torill Iversen, Berit Olsen, Jo-Espen Tau Strand, Paul Tore Nielsen, Edmund Johansen, Andi Waydahl, Dag Gjerstad, Øystein Hauge, Steinar Wikan og Almar Paulsen. (Opphavsrett: Jo-Inge Vidal) Større bilde

Polarsniper i sommerdrakt

Polarsniper i sommerdrakt var en av fuglene som ble observert under turen. Bildet er tatt under en annen tur. (Opphavsrett: Hildegunn Didriksen) Større bilde

NOF FI arrangerer sin årlige vårekskursjon til Veides den siste søndagen i mai i forbindelse med Fuglenes dag-arrangementet. Og denne turen blir bare mer og mer populær fra år til år. Og det er nok ikke uten grunn vil nok alle som var med i år si-bare se på listen over observerte arter nedenfor.

Samtidig som vi var rekordmange deltagere-hele 35 stykker, så var været på vår side; stille, sol og nærmere 10 grader på det varmeste, gjorde observasjonsforholdene gode. På veien utover ble det sett masse fugl, og da selvsagt de vanlige artene som sivspurv, blåstrupe, piplerker, linerle, havørn, vandrefalk, dvergfalk, tårnfalk, sjørorre, havelle, ærfugl. Samtidig observerte vi en lokal sjeldenhet som gjerdesmett! Ellers er det verd å legge merke til at fjellvåken ligger på reir, og at det er mus i terrenget. Det er nok det mest muserike året siden 2015.

Etter ankomst hadde Bygdelaget lagt seg i sælla og kokkelert nåkka alvorlig. Det ble servert gourmetmat med kakebord som det nok vil gå gjetord om lenge - takk til Trond Eriksen og alle andre driftige sjeler som gjorde at vi fikk en flying start før fortsettelsen.

Og på Veidneseidet forsto de mange frammøtte at de var kommet til vadefuglenes nirvana; på semifloen kom vi helt innpå mange knipper med fugl som alle var kledd i kofte og bunad; myrsnipe, polarsnipe, temmincksnipe, dvergsnipe, tjeld, sandlo, heilo, sotsnipe. grønnstilk, gluttnipe, rødstilk, brusfugl, steinvender og lappspove.

Regner vi med svømmesnipene, småspovene (mange), boltiten, vipene, fjæreplyttene, strandsnipene, enkeltbekkasinen, samt noen storspover på vei utover, ja da blir dette 22 arter på turen, derav 14 arter på lokaliteten.

Derfor er det ikke helt uventet at en opphisset stemme meddelte at Veidneseidet må være landets beste vårlokalitet for vadefugl, mens noen mer bereiste mente Europas beste siden artene er på noen få meters avstand på høyvann.

For de som virkelig er interessert kan det nevnes at Broome i Nord-Vest Australia har 19 arter på et brett og det regnes som verden beste vadefugllokalitet, som vi har skrevet  om på webben vår tidligere i år. Heldigvis er dette feil - Veidneseidet er nok verdens beste vadefuglokalitet målt i antall arter. Om man hadde tatt tiden til hjelp, kanskje bare dager eller en uke, så ville alle de nevnte artene med stor sannsynlighet ha vært  innom Veidneseidet. Voi,voi Finnmark - i verdenstoppen, atter en gang!

Avslutningsvis besøkte vi verdens nordligte hekkelokalitet for gråhegre, etter å ha kjørt forbi verdens nest nordligste sandsvalekoloni Ikke dårlig det heller.