Forsiden
Du er her: Forsiden > Naturforvaltning > Kommentarer til «Avliving av måker som bråker?»

Kommentarer til «Avliving av måker som bråker?»

Norsk Ornitologisk Forening (NOF) opplever dessverre at det er et økende press med ønske om avliving av fugler som oppleves som plagsomme. I forbindelse med hekkesesongen har det blitt sendt et brev til alle fylkeskommuner, fylkesmenn og kommuner om skadefelling av måker som hekker på hustak.

Gå til nyheten

Kommentarer

Boble Flott

Flott artikkel. Jeg synes det er fint med en takmåke eller to. På jobben, hvor det er flatt tak, har vi hvert år minst to par fiskemåker som hekker. Disse får være i fred. Det eneste tiltaket er at jeg må være med de som driver med vedlikehold og service på ventilasjonsanleggene, da det er alt for skummelt med fiskemåker som driver med angrep.

Derimot hadde vi et par som prøvde å hekke i et rullesteinsfelt som er plassert rundt teknisk tilbygg. Utfordringen var at den som ikke hekket gjerne lå på et eller annet biltak for å ha oversikten. En del forbipasserende fikk seg en overraskelse, gjerne bakfra, av denne. Noen ble sure over å ha fått "måkeklatter" på den nye Volvoen eller Skodaen. Dette rede ble fjernet.

Jeg digger måker.

John Sandøy (27.04.2012)

Ny kommentarSvar på denne

Boble SV: Flott

Du digger måker du.... hva med å digge noen skikkelige manneting som damer, biler, hockey, boksing, sveising, snekring etc etc...? nei, ikke du...kos deg med kikkingen din du..

Helly Hansen (02.07.2013)

Ny kommentarSvar på denne

Boble Godt initiativ

Veldig bra initiativ av NOF! Det største problemet med skadefellingsforskriften (rent bortsett fra at den aldri burde eksistert) er at kommunene ikke leser hele forskriften før de tar den i bruk. De aller fleste skadefellingsvedtak er ikke i tråd med forskriften, og det er viktig at NOF følger med på hva som skjer i kommunene. Når man har sendt et slikt brev, er det vanskeligere for kommunene å hevde at et vedtak er gjort ved en feil, og ikke med forsett. NOF bør anmelde alle slike brudd på forskriften.

Skadefellingsforskriften er en skamplett i norsk naturforvaltning, det er kun Italia av land i den "siviliserte" del av Europa som kan skadefelle flere arter enn Norge. Pr. i dag er det endatil åpnet for skadefelling av 5 arter som er RØDLISTET, to av disse (hettemåke og fiskemåke) kan grunneier gi tillatelse til skadefelling av uten særskilt tillatelse!! Det er helt utrolig at ikke rødlistestatus automatisk fjerner en art fra skadefellingslista, og jeg vil gjerne utfordre en representant fra DN til å kommentere akkurat det her i dette debattforumet.

Noe annet som for meg fremstår som et mysterium, er hvordan bokfink, bjørkefink, pilfink og grønnfink kan gjøre skade i et omfang som rettferdiggjør skadefelling. Det er jo DN som har ført disse artene opp på skadefellingsforskriften, så jeg går ut i fra at man i direktoratet kjenner til hvilke problemer disse småfuglene påfører samfunnet. Jeg antar at det nok en gang er det sarte norske landbruket som blir utsatt fra disse fryktinngytende skadevolderne. Kan noen komme med eksempler på at disse artene volder betydelige økonomiske skader, der man anser at felling av disse artene kan løse problemet??

Og så en annen kjepphest: Viltarten "flaggermus". Det er jo skremmende hvis DN ikke vet at det er mer enn en art flaggermus i Norge, og at Artsdatabanken har rødlistet ikke mindre enn 7 av dem. Hvordan er det MULIG i vår moderne tidsalder å føre opp "flaggermus" som EN viltart man kan ta liv av hvis den skulle komme til å flytte inn på loftet til noen sarte sjeler?

Til slutt: Det var en omfattende høringsrunde på skadefellingsforskriften i 2009. Er det enda ikke kommet en ny versjon, eller har man droppet hele revisjonen? Det vil i så fall være å holde et helt fagmiljø for narr, for den høringsrunden har mange lagt ned mye arbeid i. Igjen noe som en representant fra DN bør svare på.

Alf Tore Mjøs (27.04.2012)

Ny kommentarSvar på denne

Boble Måkerede som ble tatt

Før jeg rakk å plante i balkongkassa, hadde jeg plutselig et hekkende måkepar i den ene. Jeg kunne gå ut og inn på balkongen som jeg ville, og kunne til og med gjøre rent rundt dem. Helt til en illsint nabo oppdaget vederstyggeligheten, og krevde redet fjernet umiddelbart. Jeg må innrømme at mannens oppførsel skremte meg, og slapp ham og kameraten hans inn i leiligheten, hvor de da øyeblikkelig entret balkongen og fjernet redet. Spørsmålet er: Har de virkelig LOV til det? Kan man uten videre gå løs på et rede med egg, når fiskemåkene er en rødlista art? Hva gjør jeg hvis noe lignende skjer neste år? Har lest skadefellingsforskriften, og finner den lite opplysende og ganske forvirrende. Der står det at grunneier kan felle fugl som gjør skade, bl a fiskemåke. Og grunneier er vel i dette tilfellet borettslaget - og ikke meg? Skulle gjerne visst hva som er lovlig praksis omkring dette.

Helena (25.05.2012)

Ny kommentarSvar på denne

Boble Hva med måker som hekker i rundkjøringer?

Det hender at måker finner andre steder å hekke enn på hustak, bla.i rundkjøringer. Kan eggene fjernes eller er fiskemåken fredet uansett hvor den måtte finne det for godt å hekke?

hilsen Anne-Lise (29.05.2012)

Ny kommentarSvar på denne

Boble Hva med å komme med noen svar?

Jeg ser det er mange spørsmål i kommentarene her, men ingen har giddet å svare. Om folk skal kunne komme med kommentarer så bør også NOF kunne komme med svar innen rimelig tid. Spørsmålene her et stillt for 2 måneder siden uten noe som helst svar. Det mener jeg er litt for dårlig i så viktige saker.

Oskar (23.07.2012)

Ny kommentarSvar på denne

Boble JØYE MEG - MÅKER FØR BARN!!??

Jeg har vært plaget med gjentatte "besøk" av måker hver eneste sommeren i 35 år!! OG ja, jeg VET at måker kan leve i over 30 år!!!;(

SIst sommeren begynte derimot det STØRSTE "helvete" EVER!!!!

De laget reir i sammenføyningen mellom mine to hus på 10 meteres høyde!!!! OG INGEN kunne gå ut i HAGEN!! Ingen kunne gå forbi på VEIEN!! OG det var UMULIG å få klippet PLENEN!!!!!!! Etter en mnd tid, fant jeg på å spenne snorer mellom alle frukttrærne... MEN disse er jo på bare halve eiendommen..??? SÅ, I FJOR ble min et mål store tomt klippet 4 ganger!! MED alle ulemper det medfører med ugress, planering m.m.!!!

MEN, jeg måtte jo ta hensyn til leieboere m.m.!!! Spesielt han som ofte begynner kl 06.00 om morgenen!! SELV Tok jeg meg en RAKE ut for å "slå" etter dem når jeg skulle jobbe i hagen - men HJALP DET?? OG fikk jeg gjort noe særlig når jeg HELE TIDEN MÅTTE SLÅ ETTER DISSE FORDØMRETE VILLDYRENE!!!!!! JÆVLA ROVDYR!!!!!!!!!!!!!

Jeg er handikappet, OG ENDA har jeg ikke fått noen til å gå på taket for å få fjernet fjorårets reir, SÅ vi ender nok opp med samme problem i år også!!! SÅ MYE SPETAKKET FOR 2-3 ROVDYR!!!!! OG ungene DATT selvsagt NED i hagen!!! OG HERREGUD!!!!! JEG HATER MÅKER!!!!!!

KATTER ER PUSER I FORHOLD!!!!

Maj Britt Helland (21.04.2015)

Ny kommentarSvar på denne

Boble SV: JØYE MEG - MÅKER FØR BARN!!??

Du høres helt hysterisk ut. Har selv fiskemåker her. Har aldri blitt angrepet, men hos meg har de fått mat. Du slår etter dem.

Fy søren, for et kvinnfolk :(( Rimelig stille og rolig er det her også.

Bare til din orientering : Måkene er snille, og du tar fullstendig feil. Det er mennesket som er verdens verste rovdyr.

Reidun (13.05.2016)

Ny kommentarSvar på denne

Boble Plagsomme måker

Blir forstyrret hvert år av måker. Dette forstyrrer nattesøvnen min. Måker har større rettigheter en meg. Hvor sykt er ikke det. Jeg sliter med å få sove nettene om sommeren. Hvorfor skal det gå utover meg og ikke måkene? Jeg blir å legge ut gift til måkene og har nå investert i luftvåpen, slik at, jeg slipper å bli forstyrret i nattesøvnen min

(27.06.2015)

Ny kommentarSvar på denne

Boble SV: Plagsomme måker

Det er strengt forbudt å avlive måker på de vis du her skisserer. Er man svært plaget av fuglene, kan en kontakte kommunen og søke om å fjerne reir/egg. Da må imidlertid andre tiltak være forsøkt først.

Egenhendig avliving av måkene er ulovlig og kan straffes med inntil 3 års fengsel. Jeg ville ikke nølt med å anmelde deg for grov faunakriminalitet dersom du setter dine ovennevnte planer til livs.

(07.07.2015)

Ny kommentarSvar på denne

Boble SV: Plagsomme måker

Håper du blir tatt og får minst 3 år fengsel. Ubetinget dom. På vann og gammelt kneipbrød morgen, middag og kveld i 3 lange år.

Kjøp deg ReSound og du vil ikke høre en lyd. Skam deg.

Reidun (13.05.2016)

Ny kommentarSvar på denne