Forsiden
Du er her: Forsiden > Organisasjonen > Månedens bilde og funn
  Siste nytt    Om oss    Bli medlem    Tillitsvalgte    Lokallag    Kalender    Tidsskrift    Kontakt oss    

Månedens bilde og funn

Av Lars Ågren (13.02.2017)

NOF Bergen lokallag inviterer alle fuglinteresserte til å delta i ny konkurranse. Månedens bilde blir kåret av en jury, mens månedens funn blir plukket ut av LRSK. De 12 bildene og funnene går videre til finale i desember, hvor årets bilde og funn blir kåret.

Haukugle

Vinner å månedens bilde i januar (Opphavsrett: Ola Moen) Større bilde

Isfugl

Dette bildet er tatt i Marocco, hvor den overvintrer. (Opphavsrett: Lars Ågren) Større bilde

Månedens vinnerbilde i januar ble tatt på Toftegård, Austrheim av Ola Moen. Bilde viser en haukugle som fortærer dagens fangst.

Haukugle er en vanlig hekkeart i Nord Skandinavia og i 2015 ble det født mange ugler i nord grunnet et godt smågnager år. Når maten tok slutt flyttet uglene sørover og førte til en invasjonen av haukugler som traff Hordaland i startet av september i 2016. Det var en topp på 148 individer i oktober, men nye observasjoner fortsatte å strømme inn ut året. Fremdeles holder en del ugler stand der tilgangen på smågnagere er god, som fuglen på bildet. Vi må helt tilbake til vinteren 1983-84 for å finne en lignende invasjon i Sør-Norge. 

Haukugle er lett å kjenne igjen med utseende som en hauk, tverrstripet bryst og lang stjert. Den er ofte lett å få øye på der den sitter å speider etter bytte fra toppen av et tre e.l. Den er dagaktiv i motsetning til f.eks. kattugle som er den vanligste uglen i våre strøk.

Takk for alle tilsendte bidrag, ny sjanse i februar. Send dine blinkskudd til da-gje@online.no 

 

Månedens funn i Hordaland i januar ble en isfugl i Hamreelven, Bergen 9-10/1. Fuglen ble funnet av Kåre Skarsvaag. Hamreelven er kjent lokalitet for arten fra gammelt av, det har vært observert isfugl her i årene 1934, 1947, 1950,1967 og 1968. Det foreligger 40 funn av isfugl fra 1900 og til dags dato i fylket vårt.

 

emneord Emneord: Månedens bilde og funn i Hordaland