Forsiden
Du er her: Forsiden > Organisasjonen > Lappugla er tilbake i Elverum, flere enn noensinne
  Siste nytt    Om oss    Bli medlem    Tillitsvalgte    Lokallag    Kalender    Tidsskrift    Kontakt oss    

Lappugla er tilbake i Elverum, flere enn noensinne

Av Tommy Wernberg (11.05.2013)

Strix nebulosa, Great Grey Owl, den store grå, Nordanskogens vagabond, eller barskogens skjønnhet som Jon Østeng Hov kaller den. Lappugla er tilbake, i det minste i Elverum.

Lappuglene er tilbake nok engang

(Opphavsrett: Tommy Wernberg) Større bilde

Lappuglemor på plass i et kunstig reir.

(Opphavsrett: Trond Berg) Større bilde

Hvem der?.

(Opphavsrett: Trond Berg) Større bilde

- Vi har funnet ti (rett tall skal være 15) hekkinger så langt i sesongen sier Trond Berg til Østlendingen. Vi fant tre hekkende lappugler i Elverum i 2010. Da var det en sensasjon, fordi vi nesten ikke hadde hatt denne arten i Norge tidligere, sier han.

- Vi ble fullstendig overveldet i 2011, for da løsnet det. Vi fant 22 hekkinger i Hedmark, hvorav ti i Elverum. Så Elverum skilte seg ut, da også.

I 2012 fant man ingen hekkende lappugler i hele Hedmark. Dette er naturlig, sier Trond, da arten kun fostrer opp unger når det er nok smågnagere til å mette de små. Fjoråret var et bunnår på gnagersiden. Det resulterte i tilsvarende bunnår for uglene.

I år er rekorden for Elverums del (2011-sesongen) allerede slått. Det er også funnet lappugler i andre kommuner i Hedmark i år, men ikke på langt nær så mange som i Elverum. Dermed kan kommunen befeste sin posisjon som et uglerike.

De som har vært så heldige å oppleve lappugla på nært hold skjønner nok godt Trond Bergs entusiasme. Det skal bli spennende å følge utviklingen utover sommeren. Så alle fuglevenner, kom dere ut i skogen. Kanskje finnes det en lappugle nær deg. Men som Trond Berg sier: nyt opplevelsen, hold avstand og vis respekt.

Artikkel i Østlendingen

emneord Emneord: lappugle